вівторок, жовтня 06, 2020

Антична література — вихідна основа європейських літератур.

 Дистанційні уроки (пара) для учнів 8 А, Б та В класів

Тема .  Антична  (давньогрецька  і   давньоримська)  література  —  вихідна  основа  європейських  літератур. Давньогрецька міфологія. Основні цикли давньогрецьких міфів. Міфологічна основа героїчного епосу

Працюємо разом!

1. Запишіть у зошити дату та тему уроків

2. Слово вчителя . Все, що існує на світі, завжди має витоки. Європейська література бере свій початок з  дивовижної і  неповторної культури античного періоду розвитку людства. Слово  «античність» походить від латинського слова « antiquus», що означає «стародавній». У  більш вузькому розумінні поняття «антична література» є  загальною назвою літератур Давньої Греції і   Риму, що охоплює період з  II   тисячоліття до н. е. до кінця V століття  н.е.  Відомо,  що  давньогрецька  література  була  грецькомовною,  а  давньоримська  — латиномовною. 

3. Робота над темою уроку

3.1. Опрацюйте теоретичний матеріал Запишіть у зошит "Анкету доби"

 
Повторення . Закріплення матеріалу (автор В.Кошова)


3.2. Уважно ознайомтеся із навчальним відео , що  поняття про античність, її хронологічні межі, роди та жанри, а також про основні цикли міфів. (автор Є.Кашуба)


3.3.Естетика античної літератури ( записати у зошит та запам'ятати)

Міфологічність — персонажі античних міфів повністю олюднені, а міфотворчість розвивається у формі розповідей про героїв. Богам відведена центральна роль лише в деяких спеціальних видах міфів: космогоніях — міфах про походження світу і теогоніях — міфах про походження богів. Ще однією особливістю античних міфів є те, що вони позбавлені розумування.

Окремо зауважимо, що антична поезія не знала рими і застосовувала різноманітні та складні розміри (гекзаметр).

Публічність — античній літературі притаманні публічні форми побутування.
Особливості стилю — система стилів у античній літературі повністю підпорядковувалась системі жанрів. Для низьких жанрів був характерний низький стиль, близький до розмовного, високих — високий стиль, що був розроблений риторикою.

3.4.Словникова робота ( записати у зошит та запам'тати)

Міф (у перекладі з грецької Mύθος — казка, переказ, оповідь) або міт — оповідь про походження певних речей, явищ, світу, за участю надприродних істот — богів, демонів, і героїв. Міф є основою різних релігійних систем, фольклорних традицій, художньої творчості. Окремі міфи, які становлять певну систему, утворюють міфологію того чи іншого народу, яка лежить в основі характерного для нього світогляду.

Міфологія або мітологія (у перекладі з грецької mythos — переказ та logos — слово; виклад стародавніх сказань, переказів) — сукупність пов’‎язаних міфів певних людських спільнот. Архаїчні міфи здебільшого елементарні за змістом, позбавлені зв’‎язної фабули та не утворюють чітких міфологій. З розвитком суспільств міфи перетворюються на розгорнуті розповіді та пов’‎язуються один з одним, утворюючи цикли.

3.5. Цикли міфів 
 Відомими циклами давньогрецьких міфів є Троянський цикл, Фіванський цикл, а також цикл міфів про аргонавтів.

Троянський цикл міфів Стародавньої Греції розповідає про події, пов’‎язані з містом Троєю і Троянською війною. Війна почалася через викрадення Парі- сом Єлени Прекрасної, а завершилася руйнуванням Трої.

Цикл міфів про аргонавтів розповідає про Ясона і його родину, про подорож на кораблі «Арго» за золотим руном, одруження Ясона на Медеї і про подальші події з життя аргонавтів: зраду Ясона і його спробу нового одруження, про страшну помсту Медеї, про закінчення життя Ясона.

Фіванський цикл міфів оповідає про заснування міста Фів у давньогрецькій області Беотії, про долю царя фіванського Едіпа і його нащадків

3.6. Міфи троянського циклу: Паріс викрадає Єлену. Троя. Облога Трої. Смерть Ахілла. Троянський кінь.

Назва цього циклу пов’‎язана із містом Троєю. Дослідниками доведено, що це місто було розташоване у Малій Азії (територія сучасної Туреччини) і припинило своє існування приблизно в кінці XIV — на початку XIII століття до н. е.
Троянські міфи розповідають про війну між греками, які називали себе ахейцями, і троянцями. За переказами, війну розпочали греки. У Давній Греції вважали, що Троянська війна почалася або тому, що всемогутній Зевс забажав зменшити кількість людей на землі, або тому, що вирішив дати змогу прославитися героям.
Поки під час розкопок Генрі Шліман, що очолював німецьку експедицію, не знайшов стародавнє місто, його переважно вважали легендою. Дослідники у своїх пошуках спиралися не тільки на «Іліаду», але й на «Кипрії» — одну з поем троянського циклу, історія у якій хронологічно розпочинає епічний цикл, описуючи події, що передували війні, а за нею йдуть події, викладені в поемі «Іліада».
Уважно !!!  слухати 

Переглянути !




4. Домашнє завдання:
- знати особливості доби Античності;
- вивчити визначення літературних термінів : міф, міфологія
- знати цикли міфів;
- уміти переказувати та визначати ключові моменти циклу троянських міфів

1 коментар: