неділю, листопада 29, 2020

Давньогрецький театр

До уваги учнів 8 - А, Б та В класів!

Матеріали до уроку "Давньогрецький театр. Есхіл "Прометей закутий "



Завдання : 

1. Ознайомитись з відео-уроком до теми

1.1.Записати у зошит головні особливості становлення давньогрецького театру

1.2. Виписати у зошит визначення ТЛ 

ТРАГЕДІЯ – драматичний твір, в основу якого покладено дуже гострий, непримиримий і життєво важливий для певної епохи конфлікт, незвичайний герой потрапляє у безвихідне становище, вступає в боротьбу з нездоланними в даній ситуації силами і часто гине

КОМЕДІЯ - драматичний твір, у якому дійові особи зображуються у смішних ситуаціях, нещадно висміюються людські пороки та негативні соціально-побутові явища.


2. 10 фактів про давньогрецький театр 


3. Дистанційний урок "Давньогрецький театр. Есхіл"



4. Прометей закутий. Скорочено.  ознайомитись 

5. Есхіл “Прометей закутий” аналіз (паспорт)
 Автор: Есхіл Літературний рід: драма 
Жанр: трагедія
Сюжетна основа: міф про Прометея. 
Тема: змалювання протистояння титана Прометея та Зевса.
 Ідея: засудження тиранії та самодержавства, уславлення самопожертви та сили духу у боротьбі з деспотичною владою. 
Провідний мотив – повчання шанувати розум, прославлення радості життя і незламності в горі. 
 Віршовий розмір – шестистопний ямб 
Головні герої “Прометей закутий” Влада й Сила — слуги Зевсові. Гефест — бог-коваль. Прометей — титан. Прометей – мужній, людяний, захищає, навчає, страждає, несправедливо покараний за добро, богоборець. Океан — титан. Хор Океанід — дочок Океанових. Іо — діва-телиця, дочка Інахова. Гермес — вісник Зевсів. 
Композиція: 9 частин (1 – пролог, 2 – парод, 3 – епісодій перший, 4 – стасим перший, 5 – епісодій другий, 6 – стасим другий, 7 – епісодій третій, 8 – стасим третій, 9 – ексод). 

Особливості трагедії Есхіла “Прометей закутий“:
  •  переосмислення міфічного образу; 
  • монументальність образу титана;
  •  причина конфлікту: непримиренність поглядів двох визначних осіб – Прометея та Зевса; прийом трагічної іронії; 
  • трагічний фінал. 

Трагедія “Прометей закутий” – частина трилогії про Прометея. Інші дві частини (“Прометей-вогненосець” та “Звільнений Прометей”) не зберіглися.

 Художні засоби “Прометей закутий”
 Епітети ефіре божественний, бистрокрилі вітри, незліченна морська хвиля, безчесні пута, безбережне страждання, нездоланна сила, кайдани люті, подих незримий, бездольний бог, помахи легковійні 
Алегорія – Безсила вмiлiсть перед Неминучiстю. 

Що Прометей зробив для людей?



Джерело: https://dovidka.biz.ua/prometey-zakutiy-analiz/

ВИСНОВОК

Давньогрецька драматургія зробила величезний вплив на розвиток світового театру. Особливу увагу в Давньогрецькій драматургії привертає постановка великих суспільно-політичних і філософських питань, насиченість творів античного театру ідеями патріотизму, увага до людини з усім багатством її духовного життя, глибоке розкриття героїчних характерів, що виховувало свідомість глядачів.

Одинадцять комедій дійшли до наших днів повністю. Це твори Аристофана. Критика діяльності афінських посадовців, яка наводилася Аристофаном, була настільки гострою, що один з лідерів періоду війни афінян і спартанців – Клеон – навіть намагався притягнути поета до суду після постановки однієї з його комедій. Розорення громадян, загострення суперечностей між міським і сільським демосом, викриття вад були присутні в нескладних за сюжетом творах комедіографа. І його сучасники впізнавали в них себе. Розквіт грецького театру припадає на період творчості найбільших драматургів Греції – Есхіла, Софокла і Еврипіда.

Немає коментарів:

Дописати коментар