четвер, жовтня 15, 2020

Модернізм. Франц Кафка , новела "Перевтілення"

 До уваги учнів 11 А та В класів! Дистанційний урок

Тема . Модерністська проза початку ХХ ст. Життя та творчість Франца Кафки. Зображення відчуження особистості в новелі "Перевтілення"

Завдання уроку:

1. Запишіть у зошит дату та тему уроку

2. Складіть  тези до лекції "Модернізм" 


3. Ознайомтеся з життям та творчістю Франца Кафки 


4. Експрес-урок 2. Франц Кафка (автор – головний редактор журналу "ЗЛ" Дмитро Лебедь)


5. Опрацюйте матеріал презентації. Випишіть у зошит  ТЕМУ, ІДЕЮ, ПРОБЛЕМАТИКУ твору.


6. Прочитати новелу Ф.Кафки "Перевтілення"  читати 

7. Переглянути кіноверсію , знайти невідповідності з текстом  дивитися 

8. Підсумки уроку: 
На думку Кафки, людина людині, як правило, ворог, чи, принаймні, не друг, ось тільки ці почуття інколи проявляються , а інколи приховуються.

(Пригадати останню сцену новели : родина Грегора щаслива, бо нарешті позбулася «його» і весело прямує сонячними вулицями).

Скажіть, який зв´язок між музикою, ілюстраціями і темою сьогоднішнього уроку ?

Спробуймо підсумувати почуте і побачене і зробити відповідний висновок.

Найперше : Кафка не відкрив Америки, вдаючись до прийому перевтілення.

Друге : Якщо у літературі та живописі перетворення діються через гріховну природу людини (Ф.Гойя, І.Босх) чи у художників – експресіоністів (Е.Мунк) трагічні форми жаху та відчаю зумовлені  винятково земними причинами, то у  Ф.Кафки перетворення абсурдне, нічим не вмотивоване.
Напевно автор відчував, що життя позбавлене сенсу і сповнене абсурду, а тому  людина – це відразлива, страхітлива  комаха, принаймні в очах оточення.
Отож, можна стверджувати, що «кафкіанський» погляд на людину і світ – не означення, вигадане літературознавцями, а незаперечний факт :Кафка з жахом сприймав усе, що стосувалось людини, адже абсурдне життя не існує саме собою, а твориться людьми з тим, аби перетворювати їх на комах. І наше право погоджуватись з ним чи ні.
Світ з точки зору модернізму, - хаос, катастрофа, а людина в ньому безпритульна, беззахисна комаха. Все в новелі тлумачиться в переносному значенні, а сам твір – метафора.

Немає коментарів:

Дописати коментар