четвер, серпня 13, 2020

День шульги

Сьогодні у всьому світі відзначають Міжнародний день шульги – неофіційне свято, присвячене людям, які переважно користуються лівою рукою
Ініціаторами свята виступили представники Британського клубу шульг, перший раз таке свято відзначили у 1992 році.
Передісторія. Масовий рух ліворуких почався в 1980 році. Тоді пройшли мітинги на підтримку поліцейського з Міссурі Франкліна Вінборна, звільненого за порушення статуту. Статут передбачав носіння кобури праворуч, тоді як Уінборн носив її зліва.
Шульги та суспільство Цього дня, 13 серпня суспільство закликають звернути увагу на проблеми, з якими шульги досі стикаються (адже світ, по суті, залишається "праворуким").
Зокрема, мова йде про виробників та продавців і необхідність враховувати зручність шульг при використанні різних предметів, різного роду забобони та марновірства.
На сьогоднішній день шульги складають від 3% до 10% людства.
Учасники Британського клубу вважають, що для повного взаєморозуміння ліворуких і їх родичів та друзів бажано хоча б раз на рік спробувати робити все лівою рукою: їсти, пити, прибирати, а також робити інші повсякденні речі.
Крім того, цього дня можна пограти в різні ігри лівою рукою, пограти на гітарі з натягнутими в іншому порядку струнами і спробувати якось себе ще зайняти, використовуючи саме ліву руку.
Чому проявляється ліворукість. До сих пір єдиною версією щодо причин ліворукості немає. На думку вчених і медиків, швидше за все лівші з'являються через порушення внутрішньоутробного розвитку головного мозку.
На сьогоднішній день тривають дослідження генетичної природи ліворукості.
За статистикою, вірогідність розвитку ліворукості у дитини становить 2-3%, якщо батьки правші, 14-18%, якщо один з батьків лівша, і 30-40%, якщо обоє батьків лівші.
Переучування. Досить популярний захід у батьків – коли після народження вони намагаються перевчити дитину з ліворукості на праворукість.
Причин тому кілька, основна – це страх за соціальну адаптацію в "праворукому" світі, оскільки рівних умов на сьогоднішній день у ліворуких немає.
У той же час, на думку вчених, переучувати дітей не потрібно, оскільки ліворукість – це в більшості своїй відображення певної міжпівкульної асиметрії мозку.
Праворукість і ліворукість формуються в основному до чотирьох років, а до цього вибір руки може коливатися.
Знамениті шульги. Таких було і є дуже багато. В історії відомі знамениті ліворукі полководці: Юлій Цезар, Наполеон Бонапарт, Олександр Македонський.
Знамениті і харизматичні політики Вінстон Черчілль, Отто фон Бісмарк, Фідель Кастро – теж були ліворукими.

Немає коментарів:

Дописати коментар