Карантин! Що можна робити вдома, коли вже усе перемито, прибрано, уроки зроблені! Починаю нервувати, хочу солодкого..., у повітрі примарою літає чарівне слово ШОКОЛАД! Гарна книжка та шматочки шоколаду… Що може бути краще!
Шоколад — чарівний смаколик, що майя та ацтеки подарували світові, і дещо значно більше, ніж просто кондитерський виріб, адже він тішить, зігріває, надихає, наснажує, позбавляє суму і навіть лікує. Гіркий чи молочний, з горіхами чи родзинками, цедрою чи прянощами, у плитках, цукерках, печивках або й в запашному гарячому напої. У кав’ярні, в мандрівці, на роботі, в компанії друзів, на романтичному побаченні чи на самоті. Шоколад — це завжди хороша ідея. Навіть коли йдеться про книжки, адже в світі так багато історій із шоколадним присмаком.
Тож, запрошую вас на ШОКОЛАДНО - ЛІТЕРАТУРНІ смаколики !
“Шоколад” Джоан Гарріс
Цей роман приніс британській авторці Джоан Гарріс світову славу, а читачам дійсну насолоду. Не дивно, що книжка отримала продовження у вигляді ще кількох історій і красивої збірки рецептів The Little Book of Chocolat.
В’єн та Анук — мати і дочка, дві відчайдушні мандрівниці, яких чарвіним вітром занесло у крихітне містечко Ланксне на березі річки Тан. Саме тут вони вирішують відкрити шоколадну крамничку напередодні Великодня. Сорок днів триває суворий католицький піст і стільки ж треба шоколадній чарвіниці В’єн, аби полонити серця мешканців міста, розплутати кілька таємниць, знайти друзів і зустріти коханого. Але ось знову здіймається вітер і кличе її у дорогу. Чи послухає вона його пісню, чи піде за ним? Чи, все ж таки, припинить вічні пошуки щастя і дому?
“Велика книга шоколаду”, Девід Лебовіц
Направду, ця книжка має досить скромний і дещо незвичний формат, втім чудово впишеться на кухні будь-якої господині (чи господаря). Її автор Девід Лебовіц — всесвітньо відомий кухар, шеф каліфорнійського ресторану “Chez Panisse”, який у численних мандрівках зібрав тисячі рецептів, цікаві факти та легенди про різні страви і продукти, про знакові для кулінарії місця і людей. У цій книзі Лебовіц проводить короткий та цікавий екскурс історією шоколаду, докладно розповідає про його вирощування, обробку і види, географію і традиції приготування, ділиться таємницями створення казкових шоколадних десертів. Окремий розділ присвячений Парижу, а кожний розворот ілюстрований шикарними апетитними світлинами.
“Чарлі і шоколадна фабрика” Роальд Дал
Казкова повість Роальда Дала про доброго хлопчика Чарлі та його пригоди на чарівній фабриці ексцентричного кондитера містера Вонки була написана більше півстоліття тому, але дотепер захоплює маленьких і дорослих читачів. Секрет — у захопливій фентезійності розповіді, де шоколадна фабрика схожа на Дивокрай із власними мешканцями і вигадливою, а подекуди й небезпечою, атмосферою, у непересічному гуморі, актуальних і влучних збірних образах і, зрештою, у смачнющому шоколадному настрої, який потішить всіх ласунчиків.
“Шоколадна злодійка”, Лора Флоранд
“Теплі історії до шоколаду” Надійка Гербіш
Друга збірка “Теплих історій” від оригінальної авторки та ідейної натхненниці відомої серії — Надійки Гербіш, продовжує затишну розмову із читачем, для якого щирість, любов, віра, натхнення, співчуття — не абстрактні поняття, а цілком реальні шматочки життя, що мають смак, запах, відчутні на дотик. Історії та есеї — автобіографічні й вигадані — покликані втішити, збудити найтепліші емоції, подарувати усмішку, зрешою стати чудовим доповненням до горнятка з гарячим шоколадом.
“Шоколадна лихоманка”, Роберт Кіммел Сміт
Ця книга класика американської дитячої літератури Роберта Кіммела Сміта була першою книгою автора і найбільше захопила розбишацьку хлопчачу аудиторію, адже головний герой повісті Генрі Грін — ходяча халепа із нестримоню пристрастю до шоколаду. Ніхто і ніколи не поглинав стільки шоколадних цукерок, батончиків, вафель, тістечок і тортів. Генрі навіть вигадує рецепти шоколадного картопляного пюре, шоколадної локшини й супу, щоб улюблений смаколик доповнював кожну страву в його меню. Та одного дня на його обличчі з’являється коричнева висипка, і це ніщо інше, як рідкісна хвороба — шоколадна лихоманка. Чи вдасться Генрі знайти ліки від страшної недуги і які пригоди чекають на нього на шляху до зцілення?
“Немов вода для шоколаду”, Лаура Есківель
Мексиканську письменницю Лауру Есківель нерідко називають жіночою версією Маркеса, адже її твори назкрізь просякнуті колоритом Латинської Америки та легендарним магічним реалізмом. Роман “Немов вода для шоколаду” про фатальне кохання відчайдушного Педро і чарівної Тіти — не виняток: фантастичні, незбагненні речі тут відбуваються повсякчас, і кожна подія сповнена пристрастю, відчаєм, згубою та відмічена печаткою смерті. Однак є дещо особливо принадливе у цій книжці, а саме — кухарські традиції, казкові рецептури і знахідки, які не слід відтворювати у домашніх умовах, але про які так захопливо читати.
“Шоколадні канікули”, Жан-Філіп Ару-Віньйо
“Шоколад із чилі”, Йоганна Ягелло
Янґ-едалт по-польськи, або історія дорослішання юної Халіни (яку всі називають Лінкою) — ось як можна означити серію книг Йоганни Ягело. “Шоколад із чилі” продовжує події не менш “смачної” за назвою повісті “Кава з кардамоном”, от тільки проблеми 17-річної Лінки видаються більш життєвими, хоч і не позбавленими романтики. Родинні негаразди, складнощі у новому навчальному закладі, необхідність заробляти гроші, випробування на міцність першого кохання. Усе в Лінчиному житті мов шоколад із перцем — солодкаво-ніжне і пекучо-гірке водночас. Але тим воно і цікаве.
Приємного читання !
Джерело : yakaboo.ua
Немає коментарів:
Дописати коментар