середу, серпня 08, 2018

Кавовий настрій

Часом життя – це виключно питання наявності чашечки кави, а також того усамітнення, яке вона дає.
                  Річард Бротіган. Ловля форелі в Америці. Помста галявини

Немає кращого приворотного зілля, ніж звичайна кава, зварена власноруч. Коли чоловік її спробує, він уже нікуди не дінеться.                   Софі Лорен                                                  
    Чи любите ВИ каву як я? Любов до кави стала неодмінним атрибутом життя багатьох людей. Бадьорість та гарний настрій, які дарує цей напій, бажані завжди і всюди. Фатальна любов до кави не оминула ні поетів, ні письменників, ні художників. Кавовий напій стимулює політ фантазії під час творчості. 
    Враження від випитої кави загадковими іскринками вплітають автори  у тканину своїх неповторних  творів. Виникають дивовижні та яскраві образи, як візерунки кавової пінки.
    Хочу познайомити ВАС з каковими натхненнями в літературі. Це :
1.Кофейная книга" составитель Макс Фрай, Издательство: Амфора, 2008 г.
У передмові Макс Фрай & Co. відверто зізнаються читачеві, що їм "довелося" видати збірку оповідань про каву, бо до них цього ніхто не робив. У якості бонусу до кожної історії додається авторський рецепт приготування кавового напою, і цього, власне, було б достатньо для хорошої книжки. Але "Кавова книжка" Макса Фрая вийшла надзвичайною: в ній поєдналися культури і долі, літературні жанри і мистецькі настрої.
2.Серія: Теплі історії, Видавництво: Брайт Букс, 2012 р.
З легкої руки письменниці Надійки Гербіш "Теплі історії" перетворилися на цілу мультиавторську серію приємних і добрих книжок. І хоча рецепт її успіху простий — нести казку у звичну буденність — але так елегантно й невимушено виконати його вдається далеко не кожному автору.
У "Теплих історіях до кави" йдеться про головне — про любов, у різних її проявах та іпостасях: до друзів, рідних, до своєї домівки і міста, до книжок, музики і котів, до цинамону, меду і вершків, до мандрів і змін, до спокою і затишку, любов до Бога і врешті до себе самого, бо іноді, аби повірити у диво, треба повірити у себе.

3."52 Cups of Coffee" Megan Gebhart, Published by IRL Press, 2014
Натхненна і мотивуюча книжка американки Меган Гебхарт "52 чашки кави" — набагато більше, ніж нон-фікшн твір, це масштабний і унікальний проект винахідливої й комунікабельної дівчини, що взялася шукати рецепт шляху до успіху, спілкуючись з непересічними жінками і чоловіками. Вона поставила собі мету: щотижня зустрічатися з цікавими, незвичайними, талановитими людьми і писати про їхній досвід у блозі. А що може бути кращим приводом для розмови, ніж чашечка кави? За рік тих "чашечок" назбиралося 52, хоча останню Меган пила на самоті, підбиваючи підсумки свого неймовірного експерименту.
"52 чашки кави" — це історії живих людей з різних куточків світу, про їхні долі та вибір, про різний вимір успіху і розуміння щастя, про пошук натхнення, творчість і кропітку роботу, про мрії та справжні цінності, про ризики, страхи і те як з ними боротись. Щоразу, не зважаючи на те, чи веде розмову Меган зі співзасновником Apple, чи балакає з маленькою дівчинкою з індіанського племені, вона отримує корисний урок, яким у приємній невимушеній формі ділиться зі своїми читачами.
4.Помандрувати на початок 20 сторіччя та пізнати усю силу кави допоможе читачам надзвичайний твір Девіда Лісса «Торговець кавою». Коли ви зануритеся у захоплююче читання, ви вже не зможете відірватися, тому що книга написана неперевершено та цікаво. У ній йдеться про авантюриста та біржевого маклера Мігеля Ліенсо, у якого є мрія страшенно розбагатіти та прославитися завдяки торгівлі кавою. Центром роману є, звичайно, кава – причина та мета, ціль та надія, бо саме на каву сподівається головний герой. Він прагне наживи та влади і це штовхає його на витончені махінації.
Враження від випитої кави загадковими іскринками вплітаються у тканину їхніх творів. Виникають неповторні образи, як візерунки кавової пінки.

5.Ю. Винничук «Таємниці львівської кави». Львів – місто з ароматом кави, напою, що змінює настрій і долю людини. Адже саме за чашкою  кави ухвалюють важливі рішення, освідчуються в коханні. Кава і Львів – це дві легенди, поєднані в єдине ціле. З книгою  ви здійсните навколосвітню подорож, опинитеся у найкращих львівських кав’ярнях минулого й сучасного та навчитеся готувати найсмачнішу, найароматнішу і найромантичнішу львівську каву.
6.Й. Яґелло  «Кава з кардамоном». Підлітковий роман сучасної польської письменниці розповідає про  велику родинну таємницю, що  непогано вписується до контексту юнацької проблемної прози та лише зрідка нагадує мексиканську мильну оперу.  Емоції, переживання, закоханість  –  усе, що цікавить та вабить сучасних підлітків – на сторінках цієї книги, прочитавши яку можна зрозуміти,  що таке дружба, як легко її можна втратити і як важко, але важливо, її повернути.
7.О. Столярова «Кава з миш'яком». Головна героїня занервувала, коли її колишній чоловік раптово зникає. Одночасно з ним пропадає і дівчина, в яку він закоханий. Незабаром на набережній знаходять його труп. Але через деякий час виявляється помилка - убитий зовсім не її чоловік. У такому випадку, куди він пропав? Все це складає фабулу цього інтригуючого детективу.
8.Головний герой книги Лариси Денисенко «Сарабанда банди Сари» – Павло закоханий у Сару Полонську. За її відсутності проходить випробування її родичами. Кава для Павла — символ усталеності життя, традиція:
  «Коли я вранці дивлюсь на свою кавоварку, мені здається, що я – нафтовий магнат. Ось воно – моє чорне золото, спочатку повільно, а потім дуже швидко наповнює скляний жбанчик. Цікаво, новоспечені нафтові магнати куштують свою нафту? Чи смакує вона їм, якщо зважити на її вартість? Мені – смакує.
Я щоранку роблю саме так. Спочатку вдихаю кавовий аромат, потім роблю перший ковток і ставлю філіжанку на стіл. Трохи відчиняю величезне, від підлоги до стелі вікно, запалюю цигарку, а тоді повертаюся до кави. Вона вже не така гаряча. І тільки потім можу зробити собі кілька канапок. Коли мій день починається інакше, це означає тільки одне: в мене серьйозні життєві зміни або проблеми»
Відсутність чи присутність кави у його житті, кількість і якість зерен і напою, кількість випитоі рідини – все це вказує на зміни емоційного стану героя і його життя.
Якщо раніше було так:  «зараз я закінчив свій звичайний довгий  сніданок у п’ять філіжанок кави….», то після від’ізду коханоі і з приіздом іі родичів стало інакше: «…я думав про те, як змінилося моє життя. Принаймні, мій млосно-кавовий ранок…». Зміна ритуалу підкреслює нервовий стан героя:   «Я не помітив, як видудлив каву. Зашвидко. Налив ще. Дуже кортіло випити».
Зміни у ставленні героя до кави свідчать про зміни його життя. Якщо раніше цей напій був символом самотності, Павло нікому не довіряв його приготування, то в кінці історіі кава стає символом примирення:  «І варто сказати, кава в нього (Еміля Полонського) вийшла непогана».
9.Основна частина повісті Оксани Забужко «Інопланетянка»  -  діалог між Радою і Посланцем, чи реальний, чи уявний. І остаточно вирішите це питання допомагає  кава – як елемент реальності подій, як якір для свідомості – все це реально, насправді, не в схибнутій уяві жінки, що здичавіла від самотності.
У притаманній постмодерністам манері авторка заперчує звичний погляд на каву як елемент комфортного дружнього спілкування: Рада “Глипнула на Посланця: той спокійно допивав каву маленькими ковтками. Правда. Без жодних ознак отої нетривкої розслабленої комфортности, яка товаришить кавуванню: це було саме лиш суте пиття, анатомічний акт ковтання”. Залишається лише нервове збудження, що надає присутній у каві кофеїн. Суцільна анатомія й фізіологія, нічого більшого: “Треба, подумала Рада, піти вдягнути светра – кавове збудження вичахло, і, мерзлякувато натягуючи на зап’ястя рукави блузки, вона побачила, що шкіра на передпліччях узялася сиротами”.
Обирайте собі кавову книгу до смаку, заварюте улюблений напій і насолоджуйтесь!

2 коментарі:

  1. Шановна п.Олено! Щиро дякую за неймовірно цікаву підбірку книг про каву. Я в березні якраз запланувала читати книги "кавові" і "цинамонові". А тут уже і список для читання готовий! З ароматом кави зі Львова, Анна-Марія Богосвятська

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую за відгук, пані Анна-Марія! Запрошую відвідати сторінку "Історію ціКАВІ та надзвиЧАЙні". Маю надію,що знайдете ще більш ціКАВИнок))

    ВідповістиВидалити