середу, лютого 09, 2022

День ПІЦИ

 

Зображення з сайту 

Цієї середи 9 лютого весь світ відзначав Міжнародний день піци. У тому вигляді, в якому ми знаємо і любимо піцу, вона вперше з'явилася в Неаполі (Італія), ще в 1830-ті роки. Однак деякі кулінарні експерти запевняють, що її історія налічує тисячоліття, адже коржами з начинками ласували ще в античні часи. Цей день, найгучніше святкують таки на батьківщині піци – у Італії.

 9 лютого у Неаполі влаштовують грандіозний фестиваль «Pizzavillage» - найбільший фестиваль піци у світі, який триває тиждень. Найвправніші піцайоло з’їжджаються сюди, щоб продемонструвати свою майстерність. Крім того, влаштовуються різноманітні концерти та виставки. І, звичайно ж, скрізь продається величезна кількість найрізноманітнішої піци. Піца – така дивовижна страва, що дбайливо приготована власноруч смакуватиме не менше, аніж у піцерії. Головне знати кілька секретів приготування тіста і томатного соусу. А начинки можна міксувати на свій смак.Тож, нумо відзначати таке смачне свято, готуючи найсмачнішу піцу власноруч разом з дітками вдома.

 Кіно-ностальгія.  В навмисно «зістареному» варіанті знятий фільм Тревіса Грінвуда і Бретта Робертса «Піца на плівці». Кліпова подача схожа на яскраву «гавайську» піцу: змішані стилі, часи та жанри кіномистецтва об'єднані однією лінією: в кожному кадрі присутня піца.

Для проекту автори зуміли роздобути рідкісні кінокадри з 30 різних голлівудських та європейських фільмів. Це лише невелика частина славного шляху піци в кіномистецтві.

Найвідоміші фільми за участю піци:

«Піца в кредит» - новела зі кіноальманаху «Золото Неаполя» 1954 року. Героїня Софі Лорен втрачає у коханця кільце, а чоловікові-піцайоло пояснює: фамільна реліквія впала в тісто. Пошуки піци з кільцем стали канвою для низки трагікомічних ситуацій.

«Містична піца». Дебют Джулії Робертс і Метта Деймона в інтер'єрі провінційної піцерії.

«Їж. Молися. Люби». Геніальна Джулія Робертс з такою насолодою наминала піцу з подвійною моцарелою в крихітній неаполітанській піцерії «Де Мікеле», що після виходу фільму кафе стало must see туристичних путівників по місту.

«Лихоманка суботнього вечора». Стрункий і підтягнутий Джон Траволта обожнює піцу-пепероні, яка тільки підкреслює його енергійність і пластику.

«Назад у майбутнє». Глобальна продовольча криза обіграна Земекісом з властивим йому гумором: Береш крихітну піцу, закладаєш її в гідратор і ласуєш смакотою стандартного розміру.

«30 хвилин». Найзнаменитіша рекламна акція Domino's «доставимо за 30 хвилин, або забирайте даром» подана у фільмі у самих несподіваних ракурсах життя кур'єрів і клієнтів

«Друзі». Пам'ятайте, якій піці надавав перевагу Росс? Вірно, вегетаріанській.

 Анімація. Мультиплікація також не забула про улюбленицю дітлахів та тінейджерів.Герої «Черепашок-ніндзя» Леонардо, Рафаель, Донателло і Мікеланджело завжди підкріплювалися особливою «ninja-піцою». А голодний Гомер Сімпсон з задоволенням відкриває двері перед кур'єром з впізнаваним логотипом Domino's Pizza. Буде смачно!

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар