неділю, січня 09, 2022

Цікаві факти про 9 січня

 9 січня у світі відзначають День хореографа та День подорожі на повітряній кулі, рибалки та торговці святкують день Ебісу, а в Україні згадують про Богдана Хмельницького. У православ'ї це Степанів день, а у католиків Хрещення Господнє.

Ще сьогодні День гри в Бога, у США – День абрикоса, День недільної вечері та День подяки правоохоронним органам, День словесних ботаніків, День "У метро без штанів" та День статичної електрики. У В'єтнамі День школярів і студентів, а на Філіппінах "День Чорного Назарянина".

У цей день, в 1932 році, в руїнах Монте-Альбана був знайдений скарб 13 століття, що належить народності сапотеки. В 1951 році, 9 січня, офіційно відкрилася будівля штаб-квартири ООН у Нью-Йорку, а в 1969 році відбувся перший випробувальний політ літака "Конкорд". 1992 – Гвінея, Венесуела та Чилі визнали незалежність України. Цього ж дня Україна встановила дипломатичні відносини із КНДР. А 2007 року 9 січня презентували сенсорний смартфон першого покоління iPhone.

Цікаві факти про абрикос


          Є прикмета, що сон про абрикос приносить сновидцю удачу. Спробуйте смачні солодкі абрикоси або приготуйте їх за особливим рецептом, приєднавшись до Національного дня абрикосу в США, який відзначається 9 січня. Абрикоси з'явилися в Китаї 4000 років тому і були поширені персами по всій Азії та навіть завезені до Середземномор'я. Тільки через століття іспанці привезли абрикоси в Нове Світло і посадили дерева по всьому західному узбережжю. Сьогодні абрикоси, що вирощуються в Каліфорнійській долині Сан-Хоакін, становлять 95% абрикосів, що вирощуються у США.
        Ви знаєте, що слово «абрикос» має латинське походження? Воно перекладається як «дорогоцінний». Таку назву можна пояснити тим, що абрикоси дозрівають раніше, ніж більшість літніх плодів.
         Свіжі абрикоси багаті на вітаміни А і С, клітковиною і калієм. Стиглі абрикоси також корисні для вашої шкіри та очей. Унція абрикосів містить 20% добової дози бета-каротину!
       Найпростіший спосіб подавати абрикоси є свіжими. Але якщо ви хочете щось нове, спробуйте випекти абрикоси або приготувати абрикосовий соус, щоб полити їм морозиво.

Абрикосові книжки

                        



Немає коментарів:

Дописати коментар